En unik orgel är nu invigd av biskop Anders i KK:s kyrka

alt

En unik orgel har invigts av biskop Anders  i samband biskopens mässa i Kristi Konungens kyrka i fullsatt kyrka lördagen den 16 jan 2010.

Det är en engelsk Walker-orgel från 1907, som har renovorats av Tostared kyrkorgelfabrik och byggts upp tillsammans med en ny läktare. Den fanns tidigare i en kyrka i London som skulle göras om till en konserthall och kunde kanske ha skrotats om inte församlingen hade köpt den 2006.

"Den har kostat 3 milj och har finanisierats bl.a genom församlingsmedlemmar som har adopterat orgelpipor. Största bidragen har kommit genom  Ansgarstiftelsen i Schweiz och Katolska stiftet", berättade kyrkoherde Tobias Unnerstål vid invigningen.  "Idén och eldsjälen bakom projektet är organisten Lukas Arvidsson". Monsigneur Göran Degen, fd. kyrkorherden, var den som vågade säga ja till detta då ovissa projekt, som nu har blivit en verklighet.

"Jag vet inte om jag själv hade vågat", avslöjade kyrkorherden. "Många har bidragit på olika sätt.  T.o.m den spanska missionen i KK har bidraget till orgelprojektet, som inte har en orgeltradition bakom sig och som nu har blivit en pipadoptator ", sa kyrkorherden och tackade Göran Degen, Lukas Arvidsson och alla.

Installationen har pågått in det allra sista. "Inte förrän sent på torsdagskvälllen en bit in på natten, visste vi om det gick att spela på orgeln", sa diplomorganisten Mikael Wahlin, som invigningsspelade.

"Därför blir det nu mycket spännande hur det går." Han talade om "1900-talets orgel" och beskrev den engelskromantiska orgelstilen, som skall täcka alla nationaliteters användningsbehov och kunna återge områden som fågelsång.

Så kunde vi höra en stort register alltifrån från de djuspaste bastonerna, till fågelsång, trumpeter och klockspel i orgelkompostioner genom tiderna. Allt kunde sedan i slutet förenas med församlingen mäktiga stämma i psalm 57 om kyrkans enhet i "Sin enda grund har kyrkan i Kristus, Frälsaren."

Orgeln är tvådelad finns på var sin sida om fönstren. Den består av 55 stämmor och 3 kalviaturer. Göteborg är redan tidigare en internationell orgelstad vars motsvarighet inte finns någon annan stans. En unik barockorgel finns i Ögrytes Nya kyrka.

Dagen till ära framträdde Göteborgs Gosskör. Orgelkonserter kommer att ske varje dag under den kommande veckan. Det är sannerligen värt att gå dit och lyssna.

Christer Brandt

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 

Webbdesign: Peter Tynkkynen